Ik ben tevens gediplomeerd babymasseuze. Ik leg hier kort uit waarom babymassage belangrijk is voor de ontwikkeling van uw kindje.

 

Positieve effecten babymassage voor de baby:

 

Vermindering van darmkrampjes

Massage is erg fijn voor kinderen met darmkrampjes. Hun spijsverteringsorgaan wordt geprikkeld en ontspant. Ook kan een buikmassage de stoelgang op gang brengen.

Ontspanning bij onrust, spanningen en overstrekken.
Baby's kunnen last hebben van o.a. de volgende spanningen:

  • Ze raken gefrustreerd omdat ze meer willen dan kunnen;
  • Baby's voelen zich eenzaam in hun bedje;
  • Ze kunnen door alle nieuwe indrukken overprikkeld zijn;
  • Er is nog 'stress' van de bevalling.

Deze spanningen verlaten door een massage weer het lichaam. Gespannen baby's kunnen over het algemeen minder hebben, waardoor de baby in een vicieuze cirkel terecht komt. Babymassage doorbreekt die cirkel!

Verbeteren van het slaapgedrag
Door de ontspanning vallen baby's sneller in slaap en slapen ze over het algemeen dieper.

Verbeteren van de ademhaling
De ademhaling wordt door de massage positief beïnvloed. De ademhaling zal door de massage gelijkmatiger en meer ontspannen zijn.

Positief effect op de gemoedstoestand
Massage brengt het kind in contact met zijn/haar eigen lichaam. Iemand die het eigen lichaam bewust voelt, zit letterlijk lekkerder in zijn vel en staat steviger in zijn schoenen. Door het aanraken krijgt het kind aandacht en liefde. Het krijgt vertrouwen in de wereld om zich heen, de mensen en in zichzelf. Het geeft een mens een gevoel van eigenwaarde. Dit komt de emotionele en de geestelijke ontwikkeling van de baby ten goede.

Verminderen van huilen
Huilen kan veel verschillende oorzaken hebben, maar één ding is zeker: een ontspannen baby die lekker in zijn/haar vel zit en goed slaapt, huilt over het algemeen minder. Door de baby te masseren kan het huilen verminderen. Als een baby veel huilt, maakt dit de ouder en de baby gespannen. Zij komen in een vicieuze cirkel terecht. Babymassage kan dit doorbreken omdat ook de ouder zich leert te ontspannen. Zo is de cursus een rustpunt voor beiden. Babymassage verhelpt ook het gevoel van alleen zijn en vult de behoefte aan contact in.

Ontwikkelen van de tastzin
Het belangrijkste tastorgaan is de huid. Hieraan ervaren we liefde volle aanraking, hitte, kou, pijn etc. Voor een baby is dit allemaal nieuw. Ook de grenzen van het eigen lichaam zijn nieuw. Stapje voor stapje ontdekken ze dat ze beentjes, armpjes en handjes hebben.

Groei van de baby
Onderzoeken hebben uitgewezen dat er meer groeihormoon in het bloed zit bij een baby die regelmatig gemasseerd wordt.

Stimuleren van de bloedsomloop
Aanraking stimuleert de bloedsomloop.

Verbeteren van het immuunsysteem
Massage stimuleert een belangrijk 'verdedigingsmechanisme' van het lichaam tegen infectie.

Positieve effecten babymassage voor de ouder:

Ontspanning
Ouders zijn vaak verbaasd dat ze zelf ook helemaal rustig worden van masseren. Masseren is niet alleen maar geven. Na een massage voel jij je ook helemaal ontspannen. Massage is een fijn moment van rust in deze hectische tijd.

Het leren van de lichaamstaal van je kindje
De eerste tijd is lichaamstaal de enige taal die je kindje spreekt. Hij/Zij drukt zich o.a. uit met handjes en gezichtsuitdrukkingen. Door je kindje tijdens de massage in alle rust te bekijken leer je zijn/haar lichaamstaal beter kennen.

Ouderlijke intuïtie
In alle rust leer jij je kindje masseren en let je daar bij op hoe hij/zij reageert. Omdat je de lichaamstaal beter leert kennen, voel je intuïtief ook beter aan wat je kindje nodig heeft. Dit geeft zelfvertrouwen.

Lees ook meer op de website Ouders Van Nu